Vildheste slippes løs på Falster

De vilde heste, der nu er sluppet løs i Bøtøskoven, er en familie på otte og består af en hingst, fem hopper og to føl. Hestene kommer fra et naturreservat i det nordlige Tyskland. De er af racen konik, som er fremavlet, så racen i dag ligner den oprindelige, europæiske vildhest, tarpanen. Tarpanen uddøde omkring år 1900.

”Vi har store forventninger til, at grupper af vilde heste og køer kan hjælpe os med til at sikre et varieret og spændende skovlandskab i Bøtø. Det skal bl.a. være til stor gavn for nogle af de sjældne sommerfugle, der findes i området,” siger formand for Den Danske Naturfond, Lauritz B. Holm-Nielsen.

Den Danske Naturfond købte Bøtøskoven i marts 2017. Siden overtagelsen er den blevet omdannet, så den tidligere intensivt drevne produktionsskov er blevet en mere lysåben græsningsskov. Ved at skabe mere lys, luft og vand vil man tilgodese mange sjældne arter, der findes i området. Det gælder bl.a. sort ildfugl og spejlbredpande, som er meget sjældne sommerfugle.

”Bøtøskoven giver allerede nu gode muligheder for nye og anderledes naturoplevelser. Vi er meget begejstret over denne bevågenhed, som dette naturgenopretningsprojekt allerede nu har haft for kommunen”, siger borgmester John Brædder, Guldborgsund Kommune.

Der er åbent hus i Bøtøskoven søndag den 12. november Kl. 11:00 og kl. 13:00 vil kommunens medarbejdere stå til rådighed og svare på spørgsmål. Mødested ved Kviehusplads ca. 700 meter nede ad skovvejen fra hovedindgangen.

Pressekontakt

Den Danske Naturfond

Formand Lauritz B. Holm-Nielsen, tlf. 23382126

Direktør Flemming Nielsen fn@naturfonden.dk tlf. 24661362

Guldborgsund Kommune

Leder af Natur Frederik Cordes fc@guldborgsund.dk tlf. 2518 0843

Projektleder Anita Pedersen aped@guldborgsund.dk tlf. 2518 2325

Pressen frit kan benytte billeder og video af heste og Bøtøskoven fra denne folder. Kontakt aped@guldborgsund.dk for yderligere informationer.

Fakta

Bøtøskoven
Naturgenopretningsprojektet i Bøtøskoven er et samarbejde mellem Den Danske Naturfond og Guldborgsund Kommune. Fonden købte den nordlige del af Bøtøskoven på 153 ha i marts 2017 og kommunen står for driften og tilsynet med området. I forbindelse med omdannelsen til en lysåben græsningsskov er de tætte nåletræsbeplantningerne blevet fældet. Det skal skabe en meget mere varieret natur og give nye levesteder f.eks. til de mange sjældne arter af sommerfugle i området.

Naturens egne entreprenører
Der er blevet opsat 7,5 km hegn, så stort set hele skoven er hegnet ind. Der er allerede udsat en gruppe skotsk højlandskvæg i området, som nu får selskab af de vilde heste. Dyrene skal gå ude hele året og være naturens egne naturplejere. Dyrene skal ved at æde buske og træer sikre, at arealerne ikke gror til igen, men at der bliver den rigtige balance mellem åbne græsarealer og områder med skov.

De vilde heste
Hestene i Bøtøskoven er vilde heste af racen konik. Konikheste har deres oprindelse i Polen. På polsk betyder ”kon” hest. Konikheste har man avlet på, så de ligner den oprindelige, vilde, europæiske hest tarpanen. Tarpanen uddøde omkring år 1900. Konikheste findes i dag i flere europæiske naturreservater og er fritlevende i skovområderne mellem Polen og Hviderusland. I Bøtøskoven er der udsat en familiegruppe på otte heste bestående af en hingst, fem hopper og to føl. Hestene kommer fra et naturreservat i det nordlige Tyskland.

Presseomtale

Politiken: Reportage: Otte vildheste er lukket ud i skoven på Falster (samt i den trykte avis mandag den 13/11-17)

TV2 Øst: Vilde heste på Falster 7/11-17 (video) 

Ritzau: Vilde heste skal sikre sjældne sommerfugle (bragt 7/11-17 på bl.a. TV2, Berlingske Tidende, Fyens Stifttidende, Information, Jyske Vestkysten, sn.dk, BT) 

Lolland Falster Folketidende: Tyske vildheste er flyttet ind i Bøtøskoven (samt omtale i den trykte avis den 8/11, 9/11 og 13/11-17)

DR Vejret: Vores Vejr den 8/11-17 (video)

Organic Today: Vildheste slippes løs på Falster (7/11-17)

Ridehesten.com: Vilde heste sat ud på Falster (8/11-17)

Tilmeld nyhedsbrev

Få spændende nyheder og følg med i vores naturprojekter - tilmeld dig nyhedsbrevet gratis her.